Tümör lizis sendromu nedir?
Tümör lizis sendromu, kanser tedavisinden sonraki saatler içinde ortaya çıkabilen, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir grup durumdur. Tümör lizis sendromu hızla tıbbi bir acil duruma dönüşebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları tümör lizis sendromunu ilaç ve intravenöz hidrasyonla tedavi eder. Önemlisi, sağlık hizmeti sağlayıcıları tümör lizis sendromunun ortaya çıkmadan önce önlenmesine odaklanır.
Tümör lizis sendromu vücudu nasıl etkiler?
Tümör lizisi, kanser hücreleri kemoterapi ve diğer kanser tedavilerinin baskısı altında parçalandığında ve kan dolaşımını vücudunuzun onlardan kurtulabileceğinden daha hızlı bir şekilde kimyasallar ve toksinlerle doldurduğunda meydana gelir. Tümör lizis sendromu, kalp, böbrekler ve kasları etkileyen bir grup rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıklar şunlardır:
Hiperürisemi (yüksek ürik asit ) : Yüksek ürik asit, ürik asit kristallerinin böbrekte birikmesine, böbrek fonksiyon bozukluğuna ve yetmezliğine neden olabilir.
Hiperfosfatemi (yüksek fosfor ) : Yüksek fosfor seviyeleri böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir.
Hiperkalemi (yüksek potasyum) : Yüksek potasyum mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir. Ayrıca kalp atış hızını ve kalp ritmini değiştirebilir ve kalp krizine neden olabilir.
Üremi : Üremi, böbreklerde oluşan kandaki toksinleri filtrelemedeki problemden oluşur. Üremi ciddi kemik, kas, kalp ve kan damarı sorunlarına neden olabilir.
Hipokalsemi : Düşük kalsiyum düzeyleri kalp ritminde değişikliklere, kas kramplarına, kafa karışıklığına, uyuşma ve karıncalanmaya ( parestezi ) ve potansiyel olarak kalp durmasına ve ölüme neden olabilir.