Sıkça Sorulan Sorular

Gırtlak Kanserinde Sesin Korunması Mümkün Müdür?

Sıklıkla ses kısıklığı şikayeti ile teşhis edilen gırtlak kanserinde hastalığın yerleştiği bölge ve yayılma durumuna göre daha kısıtlı ameliyatlar yapılarak sesin yani konuşabilmenin  korunması  mümkün olmaktadır. Bazı durumlarda ameliyat yerine ışın tedavisi ile de hastalık tam tedavi edilebilmektedir. Işın tedavisi ile birlikte kemoterapinin verilmesi eskiden daha sık kullanılır iken günümüzde ışın tedavisine akıllı/hedefe yönelik tedavilerin eklenmesi ile hem kemoterapinin yan etkilerinden kaçınılmakta hem de oldukça iyi neticeler alınmaktadır.

gırtlak kanseri

Prostat Kanserinin Erkeklerde Görülme Sıklığı Nedir?

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında gelir. İlerleyen yaş ile birlikte sıklığı artan bu kanserde bazı hastalarda yavaş seyir görülürken bazı vakalar hızlı seyirli olup, kısa sürede başka organlara yayılım gösterebilmektedir.

Hastalığın erken döneminde, henüz çok ilerleme olmamış iken yeni geliştirilmiş hedefe yönelik/akıllı ilaçların kullanımı ile metastazların önlenebilmesi konusunda da ilerlemeler kaydedilmiş olup, uygun hastalarda bu tedaviler tercih edilmektedir.

prostat kanseri

Kanser Olunmasında Sigaranın Etkisi Olur mu?

Sigara bir çok kanserin gelişiminden birinci derecede sorumludur. Sigara içen kişilerde akciğer, gırtlak, böbrek, idrar kesesi kanseri gibi bir çok kanser gelişebilmektedir ve bu kişilerin belli aralıklarla kontrol edilmesi erken teşhis yönünden faydalı olabilir.

kanser olunmasında sigara etkili midir

Kolon Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Ülkemizde ve dünyada sık görülen bu kanser türüne özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları,alkol,sigara ve sedanter yaşam neden oluyor. Ancak beslenmeye dikkat edildiğinde kolon kanserine karşı koruyucu olabiliyor.
Kolon kanserinden korunmak için;
1. Bol posalı beslenin
2. Kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri tüketimini sınırlayın
3. Meyve ve sebze tüketiminizi arttırın.
4. Probiyotik besinleri tüketmeye özen gösterin (yoğurt, kefir..)
5. Kilo almamaya ve ideal kilonuzda kalın
6. Sigara ve alkol kullanmayın
7. Omega-3 alımını arttırın (balık,ceviz,keten tohumu..)
8. Fiziksel aktivitenizi arttırın (haftada en az 3 gün 45 dklık yürüyüşler)
9. Zeytinyağı ağırlıklı beslenin
10. Günde 6-8 su bardağı su içmeye özen gösterin.

kolon kanserinin nedenleri

Çörek Otunun Kansere Etkisi Nedir?

Çörek otuna dair insanlar üzerinde yapılmış çalışmalar yok denecek kadar azdır, aşağıda yazılanlar hayvan deneyleri sonucu ortaya çıkan çalışmalardır. İnsan çalışmalarının çok kısıtlı olmasından dolayı; 📌çörek otu yağının kemoterapi sürecinde alınması zararlı mı? 📌Ne kadar miktarda tüketilmesi koruyucu etki yapar? 📌Karaciğere zarar verir mi? 📌Kemoterapi ilaçlarının kanser öldürücü etkinliğini azaltır mı? gibi soruların cevapları bulunmamaktadır ve bunlar için çok daha fazla insan çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu nedenle kemoterapi sürecinde çörek otu ve yağının tüketimi risk oluşturabilir.
Çörek otu/yağı geçmiş yıllar da karaciğer koruyucu, tansiyon yüksekliği, romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı.

çöreotunun kanserde etkisi

Kanserde Akıllı İlaç Dönemi Nasıl Olur?

Günümüzde kanser hastalarının tedavisinde kemoterapi gibi kanser hücrelerinin yanında normal hücrelere de zarar veren tedaviler yerine daha hedef odaklı akıllı ilaçların uygulanma dönemi başlamıştır. Bu şekilde hem kemoterapinin istenmeyen yan etkilerinden kaçınılmakta hem de kanserin daha iyi bir şekilde tedavisi mümkün olabilmektedir.
Her kanser türü gelişirken ve hastanın vücuduna yayılırken farklı yollar kullanmaktadır. Akıllı/hedefe yönelik tedavi uygulamasında öncelikle kanser gelişiminde aktif rol oynayan bu yolların saptanması gerekmektedir. Her hastada bu yollar farklılık gösterebilmektedir. Dolayısı ile bireyselleştirilmiş tedavi dediğimiz bu uygulamalarda önce hastanın kanser gelişiminde rol oynayan yollar saptanmalı ve bu şekilde sadece o hastaya özel olabilecek en uygun tedaviler seçilmelidir.

kanserde akıllı ilaç dönemi

Fazla Kilo Kanser Riskini Artırır Mı?

Sadece meme kanseri değil genel olarak tüm kanser türlerinde fazla kilo kanser riskini arttırmaktadır ancak bu yazıda özellikle meme kanserinden bahsedeceğiz. Fazla vücut ağırlığına sahip kadınlarda dolaşımdaki östrojen seviyesi normalden iki kat daha yüksektir.Seks hormon bağlayıcı globulin (SHBG) normal kadınlara göre daha düşüktür. ( SHBG östrojen hormonu gibi cinsiyet hormonlarının kanda fazla olması durumunda bunları yakalayan ve taşınmasını sağlayan bir proteindir. Kanda az olması durumunda östrojen hormonu birikimine sebep olur)
Ayrıca artmış vücut ağırlığının fazla olması insulin ve IGF-1 seviyelerinin yüksek olmasıyla ilişkilidir. IGF-1 hormonu karsinogenez (tümor oluşumu) sebep olur ve kanserli hücrenin ölümünü baskılar (apopotoz).
Özellikle abdominal obezite (göbek bölgesinde fazla yağlanma) inflamasyon ile ilişkilendirlir. Buda DNA’ da hasara neden olarak kanser gelişimine sebep olur.

fazla kilo kansere neden olur mu

Kanserin Karaciğere Etkisi Nedir?

Karaciğerin sıklıkla kendi hücrelerinden ya da daha az oranda karaciğerdeki safra hücrelerinden gelişen tümörler bu grupta sınıflandırılır. Karaciğer ayrıca vücudun başka bölgelerindeki kanserlerinde en çok yayılım gösterdiği organlardan birisidir.
Karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan tümörlerde öncelikle cerrahi olarak tümörün çıkarılması en uygun yaklaşımdır. Cerrahi ile tümörü çıkarılmaya uygun olmayan hastalarda akıllı/hedefe yönelik ilaçlar verilerek tümörün ameliyata uygun hale getirilmesi mümkün olabilmektedir. Bu hastalarda karaciğer nakili de tedavi seçeneklerinden birisidir. Ayrıca karaciğerdeki tümörü besleyen damarlara ilaç ve/veya radyoaktif maddeler verilerek sadece tümörü yok etmeye yönelik tedavi yaklaşımları da bu alanda oldukça gelişmiştir

kanserin karaciğere etkisi

Kemoterapi Süresinde Süt Ürünlerinin Tüketiminde Önerileri Nelerdir?

Kemoterapi nedeniyle kanser hastalarında bağışıklık düşmektedir ve vücut enfeksiyonlara karşı dirençsiz kalmaktadır.
Bu nedenle kemoterapi tedavi sürecinde kanser hastaları paketli süt ve yoğurt tüketmelidir.
Açık süt kaynatılsada en fazla 100 dereceye kadar ısıtılabilir ancak 2 ile 4 saniye süre ile 135-150°C de ısıtılan paket sütler (UHT) hızla oda sıcaklığına soğutuluyor. UHT sütün dolumu, her türlü dış etkiye kapalı sistemlerde gerçekleştiriliyor. Bu sayede sütün içindeki sağlığa zararlı ve de sütü bozabilecek olan her türlü mikroorganizma yok ediliyor.
Kemoterapi tedavisi biten bireylerin ev yapımı yoğurt tüketmesinde herhangi bir sakınca yok.

kemoterapi süresinde süt ürünlerinde tüketim önerileri

Lenfödem Neden Olur?

Lenfödem lenfatik sistemin yetmezliğinden kaynaklanan bir durumdur.
Normal şartlarda lenf sıvısı hücrelerde bulunur. Bu lenf sıvısının deri veya deri altı dokuda birikimi lenfödeme neden olur.
Lenfödem özellikle meme kanserinde koltuk altı lenf bezlerinin alınmasından sonra görülen bir komplikasyondur.
👉🏻Lenfödemli bir bireyin fazla kilolu olması tedavi sürecini yavaşlatır. Bu nedenle ideal kilosunda olmayan lenfödemli bireylerin kilo vermesi . 

lenfödem neden olur

Meme Kanserinde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Meme kanseri hastalarında tanı anında ya da hastalığın ilerleyen dönemlerinde bölgesel ya da diğer organlara yayılım görülebilmektedir. Geçmiş dönemlerde bu hastalık durumlarında tek seçenek kemoterapi iken günümüzde “hedefe yönelik” olarak nitelendirdiğimiz bir çok tedavi seçeneği ortaya çıkmıştır. Hedefe yönelik tedavi ise tümörün özelliğine göre, sadece tümör hücrelerine etki edip normal hücrelere zarar vermeyen tedavidir. Örnek olarak monoklonal antikor tedavileri verilebilir. Bu tedavide antikorlar sadece kanser hücrelerinin üzerine yapışmakta, normal hücrelere zarar vermeden sadece kanser hücrelerini öldürerek tedavi sağlamaktadırlar. Bu tedavi ile hastalık yayılmış hastalarda bile şifa elde edilebilmektedir. Bunun dışında, aşı tedavisi olarak bilinen immünoterapi seçeneği de özellikle “üçlü negatif” dediğimiz antikor veya hormonal tedaviye uygun özellik göstermeyen hastalık grubunda, kemoterapi ile birlikte çok iyi neticeler alınabilmektedir.

meme kanserinde tedavi seçenekleri

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55