Rahim Ağzı (serviks) Kanseri Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı, vajinaya bağlanan rahmin alt kısmıdır. En büyük nedeni HPV virüsü olan rahim ağzı kanseri, rahim ağzını kaplayan hücrelerin anormal şekilde çoğalıp büyümesiyle kendini göstermektedir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda sık görülmeye başlanan kanser türleri arasında yerini almaya başlamıştır.

HPV, cinsel temas yoluyla bulaşan yaygın bir enfeksiyondur. HPV’ye maruz kalındığında, vücudun bağışıklık sistemi genellikle virüsün zarar vermesini önler. Ancak bazı bireylerde virüs yıllarca hayatta kalır. Bu durum, bazı rahim ağzı hücrelerinin kanser hücrelerine dönüşmesine neden olan sürece katkıda bulunur. Tarama testleri yaptırarak ve HPV enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan aşıyı yaptırarak rahim ağzı kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

 

Rahim ağzı kanserine ilişkin risk faktörleri şunlardır:

 

-Sigara Kullanmak: Sigara içmek serviks kanseri riskini arttırmaktadır. HPV enfeksiyonları sigara içen kişilerde meydana geldiğinde, enfeksiyonlar daha uzun sürer ve geçme olasılıkları daha düşüktür.

-Çok eşlilik/birden fazla cinsel partner: Cinsel partner sayınız ne kadar fazlaysa ve partnerinizin cinsel partner sayısı ne kadar fazlaysa, HPV kapma şansınız o kadar artar.

-Erken cinsel aktivite: Cinsel ilişkiye başlama yaşının erken olması (20 yaş öncesi), HPV görülme riskini arttırmaktadır.

-Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar: Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlara maruz kalmak (herpes, klamidya, bel soğukluğu, frengi ve HIV / AIDS) riski arttırmaktadır.

-Zayıflamış bağışıklık sistemi: Bağışıklık sisteminiz herhangi bir nedenle zayıflamışsa ve vücutta HPV varsa rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir.

-Doğum sayısının fazla olması

-A ve C vitamini eksikliği

Belirtiler:

Serviks kanseri herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilir. Hastalık ilerledikçe aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:

  • İlişkiden sonra, adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra vajinal kanama.
  • Adet kanamasının normalden daha ağır ve uzun sürmesi.
  • Ağır ve kötü kokulu, sulu, kanlı vajinal akıntı.
  • Pelvik ağrı veya cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Yorgunluk, Halsizlik, İştahsızlık
  • İdrar yaparken zorlanma

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55