Akciğer kanserinde güncellenen tedavi yöntemleri

https://www.hurriyet.com.tr/

AKCİĞER KANSERİ ÖNLENEBİLİR BİR KANSER TÜRÜDÜR

Dünyada her yıl 2,2 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 41 bin hastaya yeni akciğer kanseri teşhisi konmaktadır. Tüm kanserlerde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı oldukça önemlidir. Bunun için de belli aralıklarla gerekli tetkikler yapılmalı, uzun süren öksürük, kilo kaybı, kanlı balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlerin varlığı halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

SİGARA KULLANIMI AKCİĞER KANSERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ

Sigara kullanımı akciğer kanserinin en yaygın nedenleri arasındadır. Ailede bir bireyin sigara kullanma alışkanlığı varsa bu diğer bireylerin de sigara kullanma ihtimalini arttırabiliyor. Özellikle anne veya baba sigara içiyorsa bu kötü alışkanlık çocukta da görülebiliyor. Sigara dumanı, kansere neden olabilecek çok sayıda kanserojen içerir. Başta akciğer kanseri olmak üzere en az 15 farklı kanser türünün görülme riski, sigara kullanımında ve pasif içicilikte artmaktadır. Sigara bırakıldıktan ancak 25-30 yıl sonra akciğer kanser riski hiç sigara içmeyenler ile aynı düzeye gelmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar elektronik sigaranın da akciğer kanseri riskini arttırdığını belirtmektedir. Elektronik sigara kullanımında DNA defektleri meydana gelerek bu riski arttırdığı düşünülmektedir.

GÜNCELLENEN TEDAVİDE GENETİK VE MOLEKÜLER TESTLERİN ÖNEMİ

Akciğer kanseri tedavisinde son yıllarda umut verici gelişmeler yaşanmaktadır. Güncellenen immunoterapiler ile hedefe yönelik akciğer kanseri tedavisi yöntemlerinde kanser hücresi incelenerek saptanan gen mutasyonlarına göre kişiselleştirilmiş tedavi yapılabilmektedir. Tabi bu tedaviler kişiye göre değişiklik gösterebilir. Tedavinin planlanması için hastanın tümör dokusunda detaylı moleküler ve genetik analizler yapılıp hangi hastanın hangi hedef tedavi veya immunoterapiden daha fazla fayda görebileceği bireysel olarak saptanmalıdır.

HİÇ SİGARA İÇMEMİŞ HASTALARIN TEDAVİ SÜRECİ DAHA BAŞARILI

Hiç sigara içmemiş olan hastalarda akıllı ilaçların etkinliği ile oluşan moleküler ve genetik değişiklikler daha sık görülmektedir. Akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra sigara içmeye devam eden hastalarda ise ne yazık ki tümörün beyine yayılma riski oluşabiliyor. Bu nedenle akciğer kanseri tanısı alan sigara içen hastaların kısa zamanda sigarayı bırakmaları gerekiyor.

İLERİ EVRE HASTALARDA İMMUNOTERAPİ İLE DAHA UZUN SÜRE SAĞ KALIM

İmmunoterapi son yıllarda ileri evre akciğer kanserlerinde olumlu etkileri ortaya çıkan en önemli gelişmelerden biridir. Bu tedavi ile hastanın bağışıklığı üzerine çalışıp hasarlı olan bağışıklık sisteminin tekrardan düzgün çalışması desteklenmektedir. Ayrıca immunoterapi, kemoterapiye göre daha az yan etki sıklığı daha düşük oranda görülmektedir. Burada en önemli konu immunoterapinin her hastada olumlu etki göstermemesidir. Sonuç olarak her hastayı çok iyi değerlendirip ona göre uygun tedaviye karar veriyoruz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55