Mide Koruyucu İlaçlar Kansere Neden Olur mu?

Tıp dilinde Proton Pompa İnhibitörü (PPI), halk arasında ise mide koruyucu veya asit önleyici olarak adlandırılan ilaçlar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
Öncelikle reçete edildiği bazı rahatsızlıklar:
-Gastroözofajiyal reflü hastalığı
-Mide ve ince bağırsak ülserleri
-Helicobakter pylori varlığı
-Gastrin hormonu salgılayan tümörlerdir.

Proton Pompa inhibitörleri temelde mide asidini azaltmaya yönelik çalışmaktadır. Mide asidinin uzun süre boyunca baskılanması da doğrudan veya dolaylı yollardan birtakım hastalıklara zemin hazırlamaktadır. 8 haftadan daha uzun süre kullanmak uzun vadede bağırsak hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa neden olabilmektedir.

Uzun Süreli PPİ Kullanımında Ortaya Çıkabilecek Rahatsızlıklar
İnce Bağırsak Enfeksiyonları
Hipergastrinemi
Atrofik Gastrit
B12 vitamini, Kalsiyum, Demir, Magnezyum Emilim Bozukluğu
Kemik Problemleri, Kırık Riski
Böbrek Hastalıkları

PPİ Mide Kanserine Neden Olur Mu?
Dünya nüfusunun yarısından fazlasında bulunan Helicobacter pylori isimli bakteri bazı durumlarda mide kanseri ile ilişkilendirilebilmektedir.
Uzun süreli PPİ kullanılmasının atrofik gastrite yol açtığı ve bunun da mide kanseri riskini artırdığı düşünülüyor.

Bu nedenle PPİ’lerin kısa süreli tedavi ediciliği emniyetli olmakla beraber, doktorunuz reçete etmediği sürece sürekli ve uzun vadede mide koruyucu ilaç kullanmamanız daha güvenli gibi görünmektedir.

Kaynaklar:
Cheung KS, Chan EW, Wong AYS, et al Long-term proton pump inhibitors and risk of gastric cancer development after treatment for Helicobacter pylori: a population-based study Gut 2018;67:28-35.
Ziyu Lu ZZ, Song Y. Long-term proton pump inhibitors use and its association with premalignant gastric lesions: a systematic review and meta-analysis Frontiers in Pharmacology (2023), 14, 1244400.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55