MİDE KANSERİNDE BESLENME
Mide kanserleri, ülkemizde hem erkek hem de kadınlarda sık görülen kanserlerden birisidir. Mide kanseri gelişimi için bazı risk faktörleri mevcuttur. Yüksek miktarda tuz tüketiminin mide kanseri ile ilişkili olduğunu gösteren pek çok çalışma mevcuttur. Bunun dışında ; yetersiz sebze meyve tüketimi, nitrat oranı yüksek işlenmiş et ürünlerinin tüketimi (sucuk, salam vs), kızartılmış besinlerin tüketimi Helicobacter pylori, sigara ve atrofik gastirit mide kanseri için risk faktörlerindendir.
Doğru miktarda kalori, protein, vitamin ve mineral içeren dengeli bir diyet, mide kanseri tedavisinin ve iyileşmesinin önemli bir parçasıdır.
Mide kanseri olan kişilerin yemek yeme ve yiyecekleri sindirme sorunları sıklıkla yaşanan problemlerdendir.
Beslenme yetersizliğine neden olabilecek bazı problemler;
- Midenin tamamının veya bir kısmının çıkarılması
- Besinlerin sindirimini etkileyen mide salgıları, özel hücrelerin ve sinirlerin çıkarılması veya hasar görmesi
- Kemoterapi veya diğer tedavilerin yan etkileri (ishal,kusma, bulantı gibi..)
- Kanserin kendisinin neden olduğu iştah kaybı
- Midenin düzgün boşalmaması normalden daha uzun süre tok hissetme olarak söylenebilir.
Mide kanserinde beslenme kişiye özeldir. Bu nedenle her bireyin ihtiyaçları birbirinden farklılık göstermektedir. Aşağıda mide kanserli bireyler için genel öneriler bulunmaktadır.
- Son yıllarda yapılan çalışmalar A,C ve E vitaminlerinin mide kanserine karşı koruyucu etkisinin olduğunu göstermiştir. Yeterli vitamin ve mineral almak için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
- İştahsızlık durumunda az ve sık beslenmek kişinin daha iyi hissetmesini sağlar. Bu nedenle günde 1-2 öğün yerine 6 öğün beslenilmelidir.
- İshal ;Düşük posalı, az yağlı, az şekerli yiyecek ve içecekler tüketilmeli. Bol sıvı tüketimi önemlidir.
- Kabızlık ;Yüksek posalı yiyecekler ve içecekler tercih edilmeli, sıvı alımını ve olabiliyorsa gün içindeki hareketi artırmak önemlidir.
- Bulantı ;Tuzlu ve kuru yiyecekler, kolay sindirilebilen, ılık ve soğuk, az yağlı besinler tercih edilmelidir. Az ve sık öğünlerle beslenilmelidir.
- Ağızda yara ;Asitli meyve ve içeceklerden, çok tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bol sıvı tüketmek önemlidir.
Günlük besin tüketiminin yetersiz kaldığı durumlarda doktorunuz veya diyetisyeniniz size uygun besin desteğini verecektir.