Mesane Kanseri Tanı ve Tedavisi

Mesane idrar torbası ya da idrar kesesi olarak bilinen, karnın alt bölgesinde yer alan içi boş, kaslı bir organdır. Mesane kanseri genel olarak erkek bireylerde kadınlara göre daha fazla görülen, ileri yaşlarda ortaya çıkan bir kanser türüdür. Mesane kanseri çoğunlukla mesanenin içini kaplayan hücrelerde başlar. Bu ürotelyal hücreler ayrıca böbreklerde ve böbrekleri mesaneye bağlayan tüplerde de bulunur. Ürotelyal kanser böbreklerde ve üreterde de meydana gelebilir, ancak mesanede çok daha yaygındır.
Mesane kanserlerinin çoğu, yüksek oranda tedavi edilebilir olduğu erken aşamalarda teşhis edilir. Ancak erken evre mesane kanserleri bile başarılı tedaviden sonra nüks edebilir. Bu nedenle mesane kanseri olan kişiler genellikle tedaviden sonra tekrarlayan mesane kanseri riski için mutlaka düzenli takip ve kontrollerine devam etmelidirler.
Mesane ile ilgili hastalıklar genellikle idrarda oluşan birtakım problemlerle kendini belli eder.

Mesane kanserinin;
• İdrar miktarında azalma,
• İdrar yaparken yanma, ağrı
• İdrarda kırmızıya yakın renk değişikliği
• Sık idrara çıkma
• Kilo kaybı
• Halsizlik
• Mesane veya bağırsak kontrolünde azalma gibi belirtileri görülmektedir.

Mesane Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Genetik: Ailesinde mesane kanseri geçmişi olan kişilerin mesane kanserine yakalanma ihtimallerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Yaş: Yaşlandıkça mesane kanseri riski artmaktadır. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen mesane kanseri teşhisi konulan kişilerin çoğu 55 yaşın üzerindedir.
Sigara kullanımı: Tütündeki kanserojen maddeler nedeniyle aşırı sigara tüketimi mesane kanserinin temel nedenlerinden biri sayılır.
Yetersiz su tüketimi: Gün içinde yeteri kadar su içmemek görülme riskini arttırabilir.
Kimyasal madde maruziyeti: Böbrekler, zararlı kimyasalların kan dolaşımından filtrelenip mesaneye taşınmasında önemli bir rol oynar. Bu nedenle bazı kimyasallara maruz kalmanın mesane kanseri riskini artırabileceği düşünülmektedir. Mesane kanseri riskiyle bağlantılı kimyasallar arsenik ve boya, kauçuk, deri, tekstil ve boya ürünlerinin üretiminde kullanılan kimyasalları içerir.
İdrarı tutmak veya geciktirmek: Gün içinde yeteri kadar su içmemek ve gelen idrarı tutmak da mesaneyi zorlayarak uzun vadede mesane kanseri oluşumuna yol açabilir.
Mesane ve idrar yolu enfeksiyonları: Sık sık mesane enfeksiyonları, mesane taşları veya diğer idrar yolu enfeksiyonları yaşayan kişilerde mesane kanserinin bir çeşidi olan skuamöz hücreli karsinom riski yüksektir.

Mesane Kanseri Riskini azalmanın yolları nelerdir?
Mesane kanserini önlemenin garantili bir yolu olmasa da riskinizi azaltmaya yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz. Örneğin:
• Sigara içmeyin. Sigara içmiyorsanız başlamayın. Sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak bir plan hakkında doktorunuzla konuşun. Destek grupları, ilaçlar ve diğer yöntemler sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilir.
• Kimyasallara karşı dikkatli olun. Kimyasallarla çalışıyorsanız, maruz kalmamak için tüm güvenlik talimatlarına uyun.
• Çeşitli meyve ve sebzeleri seçin. Çeşitli renkli meyve ve sebzeler açısından zengin beslenin. Meyve ve sebzelerdeki antioksidanlar kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55