Melatonin Ve Kanser İlişkisi

Melatonin; beyinde bulunan epifiz bezi tarafından geceleri salgılanan (çoğunlukla karanlıkta) bir hormondur. Melatoninin ana görevi uyku düzenlemektir.
.
Melatonin triptofan adı verilen bir aminoasitten salgılanır. Ancak triptofan insan vücudu tarafından sentezlenemez ve bu nedenle dışarıdan besinler tarafından alınması gerekir. Bitkilerin yaprak, sap, kök, çiçek, meyve gibi farklı kısımlarında ve ceviz, domates, üzüm, fındık, çilek gibi besinlerde bulunur.
.
Melatonin salgılanması yaş, stres, uyku düzeni gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Genel işlev ve etkileri arasından şu ana kadar keşfedilmiş olanlar; kronobiyolojik düzenleyici, uyku düzenleyici, antioksidan, immün destekleyici, anti-kanser, kan basıncı düzenleyici, üreme fonksiyonları düzenleyici şeklinde sıralayabiliriz.

📌Kanser ile ilişkisi nedir ?
Yapılan çalışmalar melatonin hormonunun radyoterapi ve kemoterapi nedeniyle zarar gören sağlıklı hücreleri koruyabileceğini ortaya koymuştur.
.
Başka bir etkisi ise; güçlü bir antioksidan olmasından dolayı kanser oluşumunu veya nüksünü önleyebilecek aktiviteye sahip olmasıdır.
.
Ayrıca vücutta bağışıklık hücreleri dediğimiz T hücrelerinin aktivasyonunun arttırılmasını sağlar. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
.
Bunlara ek olarak; melatoninin doğrudan anti-kanser özelliğinin olduğu çalışmalarda ortaya konmuştur. 2016 yılında yayınlanan ve 20 yıl sürdürülen bir çalışma melatoninin kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını ve kanserli hücrelerin oluşumunu önlediğini göstermiştir. ( Elaheh Melatonin, an inhibitory agent in breast cancer)
.
Ancak melatonin kansere olan bu etkilerinin tam olarak kanıtlanabilmesi için çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55