Lenfoma Nedir?

Lenfoma, bağışıklık sistemindeki lenfositleri veya beyaz kan hücrelerini etkileyen bir kanser türüdür. Kanser hücreleri vücudun lenfatik sisteminde geliştiğinde ve büyüdüğünde oluşur ve bu da bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Lenfomanın kesin nedeni bilinmemektedir ancak olası risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet, ailede bu hastalığın öyküsünün olması ve belirli enfeksiyonlar yer alır.

Lenfoma Çeşitleri
Lenfomanın farklı türleri vardır ve her türün kendine özgü semptomları ve tedavi seçenekleri vardır. Lenfoma vücudun herhangi bir yerinde başlayabilir, ancak kanser hücrelerinin büyüyebileceği en yaygın alanlar lenf düğümleri, dalak, kemik iliği, boğaz ve sindirim sistemidir.

Hodgkin Lenfoma
Hodgkin lenfoma, en iyi tedavi edilebilir kanser türlerinden biridir. Genellikle bir grup lenf düğümünden yakındaki diğer bir grup lenf düğümüne yayılır.

Hodgkin lenfomanın farklı tipleri vardır. Klasik Hodgkin lenfoma, Hodgkin lenfoma vakalarının %90’ından fazlasını oluşturur.

Non-Hodgkin Lenfoma

Non-Hodgkin lenfoma (NHL), Hodgkin lenfoma olarak sınıflandırılmayan farklı lenfoma türlerini kapsayan bir terimdir. NHL türü altına giren kanserler, lenfatik sistemde düzensiz bir şekilde yayılma eğilimindedir. Bu kanser türleri, kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlayana kadar herhangi bir belirti veya semptoma neden olmayabilir.

NHL’li çoğu kişide B hücreli lenfoma vardır. Diğer tipler arasında T hücre tipi ve NK hücre tipi bulunur.

Belirtiler

  • Şişmiş bir lenf düğümü
  • Gece terlemeleri
  • Kilo kaybı
  • Yorgunluk

Nedenler
Lenfoma, kanser hücreleri büyüyüp lenf sisteminin bir bölgesinde yayılmaya başladığında ortaya çıkar; genellikle lenf düğümlerindedir. Ancak, lenf sistemi aynı zamanda dalak ve kemik iliğini de içerir, bu nedenle kanser hücreleri bu bölgelerde de gelişebilir. Araştırmacılar, ilk kanser hücrelerinin oluşumuna neyin neden olduğundan emin değiller ancak bazı faktörlerin bu durumu geliştirme riskini artırabileceğine inanıyorlar.

Hodgkin lenfoma ile Epstein-Barr virüsü (EBV) arasında olası bir bağlantı vardır. EBV’ye sahip olmak, B lenfositlerinde (beyaz kan hücreleri) DNA değişiklikleri veya genetik mutasyon riskini artırabilir. Bu değişiklikler, Hodgkin lenfoma varsa büyümeye başlayan hücreler olan Reed-Sternberg hücrelerinin gelişimine yol açabilir. Uzmanlar, EBV’nin hücrelerinizde bu değişikliklere neden neden yol açtığını henüz anlamamış olsa da araştırmalar devam etmektedir.

Hodgkin lenfoma için bazı risk faktörleri şunlardır:

Epstein-Barr virüsü (EBV): Mononükleoza (mono) neden olan virüs
Yaş: Hodgkin lenfoma, 15 ila 39 yaş arasındaki gençlerde ve genç yetişkinlerde veya geç yetişkinlikte (75 yaşından sonra) daha yaygındır.
Cinsiyet: Kadınlardan daha çok erkeklerde görülür.
Aile geçmişi : Yakın bir aile üyesinde (örneğin, ebeveyn veya kardeş) Hodgkin lenfoması varsa, bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.
Zayıflamış bağışıklık sistemi: HIV gibi durumlar veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar almak da riski artırabilir.

Non-Hodgkin lenfoma için farklı risk faktörleri vardır. Bunlar şunları içerir:

60 yaş üstü
Erkek olmak
Beyaz ırk
NHL’de aile geçmişine sahip olmak
Kimyasal veya ilaca maruz kalma
Radyasyona maruz kalma
Zayıflamış bağışıklık sistemi
Otoimmün bir hastalık (örneğin lupus, romatoid artrit vb.) tanısı almak
Obezite
Meme implantlarının tarihi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55