Kemoterapi Tedavisi Alan Hastalar Güneşlenebilir Mi?

Havaların ısınmasıyla beraber güneşte geçirilen vakitte artış yaşanmaktadır. Yaz aylarında güneşe çıkma ve güneşlenme konusu özellikle aktif kemoterapi tedavisi gören onkoloji hastalarında pek çok soru işaretine neden olmaktadır.

Özellikle tedaviden sonraki ilk bir hafta veya on gün boyunca kemoterapiye bağlı olarak bazı kan değerleri, olması gereken değerlerden daha alt seviyelere inmektedir. Bu da bağışıklığın düşmesine ve bulaşıcı, alerjen hastalıklara yakalanma riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle kan değerlerinin düşük olduğu dönemde güneşlenmekten ve güneşin dik açıyla geldiği saatlerde dışarıya çıkmaktan kaçınmalısınız. Ancak kan sayımınız normal sınırlar içindeyse doktorunuza danışarak güneşlenebilir veya güneşe çıkabilirsiniz.

Yaz mevsiminde güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması, hem UVA hem de UVB ışınlarını süzen yüksek (50 faktör üzeri) güneş koruyucu losyon ve kremler kullanılması, şapka ve güneş gözlüğü kullanımı, kemoterapi hastalarının güneşin zararlı etkilerine karşı alacağı önlemler arasında yer almaktadır. Aksi takdirde ciltte kalıcı lekeler oluşabilir ve döküntüler görülebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55