Kanserden Korumaya Yardımcı 7 Besin
Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve yayılması ile karakterize edilen bir hastalıktır. Vücudun etkilendiği bölgeye göre adlandırılan yüzlerce kanser türü vardır. En yaygın görülen kanser türleri arasında meme, kolon, prostat ve akciğer kanseri bulunmaktadır.
Kansere yakalanma riskiniz genetik, yaş, vücut ağırlığı ve toksinlere maruz kalma gibi bazıları kontrolünüz dışında olan çok sayıda faktöre bağlıdır. Bununla birlikte, tüm kanserler %100 önlenebilir olmasa da, beslenme ve yaşam tarzınız en yaygın türler de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskiniz üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Düzenli tüketildiğinde kanseri önlemede rolü olduğu belirlenen bazı besinler tespit edilmiştir.
Kırmızı/Mor Meyveler:
Düzenli olarak karadut, yaban mersini, çilek gibi meyveler tüketmek kanser riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu meyveler, hücresel hasara karşı korunmaya yardımcı olan ve iltihaplanmaya neden olan bileşiklerin üretimini engelleyen flavonoidler ve antosiyaninler gibi antioksidan ve anti-enflamatuar bileşikler bakımından yüksektir. Bu da kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Araştırmalar, çilek gibi meyveler bakımından zengin diyetlerin, meme kanseri ve mide kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinde daha düşük riskle ilişkili olduğunu göstermektedir.
Turunçgiller:
Portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller lif, karotenoidler, folat, C vitamini ve flavonoidler gibi besinler içerir. Bu besinler vücutta antioksidan ve anti-inflamatuar etkiler sağlayarak kanser riskinizi azaltabilir.
24 çalışmanın 2023 yılında gözden geçirilmesi, düşük alımla karşılaştırıldığında, daha yüksek turunçgil alımının kolorektal kanser riskini %9 oranında azalttığını ortaya koymuştur.
Elma/armut:
Düzenli olarak elma ve armut tüketmek, kolorektal kanser, meme kanseri ve akciğer kanseri de dahil olmak üzere bazı kanserlere karşı koruma sağlayabilir. Bu meyveler, C vitamini ve flavonoid antioksidanlar gibi antikanser özelliklere sahip olduğu bilinen besinler ve bitki bileşikleri bakımından zengindir.
Çok sayıda çalışma, düzenli olarak elma ve armut tüketen kişilerde meme, akciğer ve kolorektal kanser dahil olmak üzere çeşitli kanser risklerinin daha düşük olduğunu ortaya koymuştur.
Yeşil Yapraklı Sebzeler:
Roka, lahana, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, vücutta antikanser etkileri olduğu bilinen besinlerle doludur. Yeşil yapraklı sebzeler özellikle güçlü hücresel koruyucu ve anti-enflamatuar özelliklere sahip beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanlar açısından zengindir.
Kanda daha yüksek karotenoid seviyelerine sahip olmak, çeşitli kanserlerin daha düşük riskiyle ilişkilidir. Örneğin, 2021 yılında 3.614 kadın (1.919’u meme kanseri gelişimi açısından yüksek risk altında) üzerinde yapılan bir çalışmada, kanda en yüksek karotenoid seviyesine sahip meme kanseri riski altındaki kadınların, dolaşımdaki en düşük seviyeye sahip kadınlara kıyasla meme kanserine yakalanma riskinin %28,6 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
Brassicaceae Sebzeleri:
Brassicaceae yani turpgiller brokoli, karnabahar, lahana ve lahana, roka ve pazı gibi yapraklı yeşillikleri içerir. Bu sebzelerin kanser de dahil olmak üzere birçok sağlık durumuna karşı etkileyici koruyucu etkiler sağladığı gösterilmiştir. Glukosinolatlar adı verilen kükürt içeren fitokimyasallarda yoğunlaşırlar. Vücut, glukozinolatları, güçlü antikanser özelliklere sahip olan izotiyosiyanatlar adı verilen moleküllere dönüştürür.
Araştırmalar, turpgillerden sebze alımını artırmanın meme, mide, akciğer ve pankreas kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser risklerini azaltmanın etkili bir yolu olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır.
Allium Sebzeleri:
Sarımsak, soğan ve pırasa dahil olmak üzere allium sebzeleri, bazı kanserlere karşı korunmaya yardımcı olabilecek bitki bileşikleri içerir. Örneğin, sarımsak ve soğan, kanser hücresi çoğalmasını engelleyebilen ve hücreleri oksidatif hasardan koruyabilen flavonoid antioksidanlar, organosülfür bileşikleri ve C vitamini gibi antikanser maddeler bakımından yüksektir.
Çalışma bulguları, allium sebzeleri bakımından zengin diyetlerin daha düşük meme kanseri, kolorektal kanser, mide kanseri ve diğer bazı yaygın kanser riskleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir.
Deniz Ürünleri:
Deniz ürünleri, özellikle somon, alabalık, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, omega-3 yağları eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) açısından zengin bir kaynaktır. EPA ve DHA güçlü anti-enflamatuar etkilere sahiptir ve ayrıca hücresel hasarı önlemeye yardımcı olur. EPA ve DHA’ya ek olarak, yağlı balıklar E vitamini ve selenyum gibi antioksidan besinlerin yanı sıra kansere karşı koruyucu etkileri olabilecek karotenoid antioksidanlar da sağlar.
Düzenli olarak balık tüketmek, kalp hastalığı ve bazı kanserler de dahil olmak üzere birçok yaygın sağlık sorunu riskini azaltabilir. Deniz ürünleri açısından zengin diyetlerin kolorektal kanser de dahil olmak üzere bazı kanser türlerine karşı koruma sağladığı gösterilmiştir.