Kanser Tedavisi Gören Hastalar Havuza veya Denize Girebilir Mi?

Yaz aylarının başlamasıyla kanser hastalarında “Denize veya havuza girebilir miyim?” sorusu akla gelmektedir. Hastanın durumuna ve uygulanan tedavi türüne göre çeşitli öneriler bulunmaktadır.

Kemoterapi sırasında ve sonrasında yüzme

  • Kemoterapi bağışıklık sisteminizi etkileyebilmektedir. Bu, nedenle vücut enfeksiyonlara açık hale gelir. Hijyen konusunda güvenilir olmayan halka açık havuz ve tatil yerleri kemoterapi tedavisi süren hastalar için uygun değildir.
  • Kemoterapi tedavisi süren hastalar mutlaka kendi onkologları ile havuza veya denize girip giremeyeceklerini görüşmelidirler.
  • Ayrıca parmaklarınızda/ayak parmaklarında uyuşma ya da his kaybı olabileceğini dikkate almalıdırlar.

Radyoterapi sırasında ve sonrasında yüzme

  • Radyoterapi sırasında veya hemen sonrasında klorlu havuzlarda yüzmek önerilmez. Bunun nedeni radyoterapinin ciltte değişikliklere ve tahrişe neden olabilmesidir. Havuzda bulunan farklı kimyasallar vücudu daha da tahriş edilebilir. Bu nedenle dikkatli olmakta veya radyoterapi tedavisi esnasında havuza girmekten sakınılabilir.

Hormon (endokrin) tedavisi sırasında yüzme

  • Hormon tedavisi, kanser büyümesini durdurmaya yardımcı olmak için hormon seviyelerini düşürür. Hem erkeklerde hem de kadınlarda hormon seviyelerinin düşürülmesi, osteoporoz gibi sağlık sorunlarının riskini arttırabilmektedir.
  • Yüzme ağırlık taşımayan bir aktivite olduğundan, kemik gücünüzü korumanıza yardımcı olabileceği için havuz içinde veya dışında ağırlık taşıyan aktivitelerde bulunmanız önerilir. Yine de sizi takip eden onkoloji doktoruna danışmak daha faydalı olabilir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55