Kanser Hastalarında Beslenme Neden Önemlidir?

Kanser hastalarında gerek tedavi esnasında gerekse tedaviler tamamlandıktan sonra sağlıklı beslenme son derece önemlidir.

Başta kemoterapi olmak üzere aktif tedavi alan hastalarda iyi planlanmış beslenme sayesinde hem tedavi süreci yan etki açısından daha kolay geçirilebilmekte hem de hem de uygulanan tedavinin etkinliği bu sayede artırılabilmektedir. Kemoterapi alan hastalarda standart  beslenme kuralları yoktur. Hastanın tanısı, mevcut kilosu ve alacağı tedavinin türüne  göre onkoloji doktoru önerileri ile diyetisyen tarafından beslenme planlaması yapılmalıdır. Bu planlamalardan sonra hastanın takibi son derece önemlidir. Tedavi başladıktan sonra sürekli olarak diyetisyen ile iletişim halinde olunmalı, hastanın iştah durumu, yemek tercihlerine göre bu süreçte ayarlamalar yapılmalıdır. Bu süreçte uygun şekilde yapılacak olan beslenme aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalığın tedavisine önemli katkı sağlayacaktır. Yeterli sıvı alınımının çok önemli olduğu bu dönemde hasta bazında protein, yağ ve karbonhidrat dengesi iyi ayarlanmalı ve bunların hangi besinlerden alınacağı planlanmalıdır.

Tedavileri tamamlanmış, belli aralıklarla kontrollere gelen hastalarda  dengesiz beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi hastalığın tekrarı yada yeni kanser oluşumu üzerine  etki gösterebilmektedir. Bu hastalarda günde en az 5 porsiyon sebze yada meyve tüketmesi, yağ alınımının azaltılması, salam sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin mümkün olduğunca tüketilmemesi, kırmızı et tüketimi azaltılarak bunun yerine balık, tavuk ve bitkisel proteinlere ağırlık verilmesi gibi bir çok öneri  yaşamın bir parçası haline getirilmeli ve bu alışkanlıklarda devamlılık sağlanmalıdır. Bu dengeli beslenme alışkanlıklarının mutlaka hastaya uygun spor ile de desteklenmesi gerekmektedir. Fakat bu önerilerin yine her hastanın kendi özelliğine, hastanın vücut kitle indeksine  ve hastalığın türüne göre ayrı olarak bireysel planlanması gerekmektedir.

Kliniğimizde deneyimli diyetisyenimiz ile bu durumlarda olan tüm hastalar bireysel olarak değerlendirilmekte, gelişmiş cihazlar ile yağ, kas, sıvı kütle analizleri yapılıp ardından önerilerde bulunulmaktadır. Diyetisyenimiz hastalar ile sürekli iletişim halinde kalmakta ve bu sayede gerek tedavi esnasında gerekse tedavi sonrasında yukarıda bahsettiğimiz sağlıklı beslenme koşullarının oluşumuna destek olmaktayız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Call Now Button0312 229 20 55