Kanser Hastalarında Anemi
Anemi, vücudunuzun kırmızı kan hücrelerinin seviyesinin normalin altına düşmesidir. Bu, kanda hemoglobin (Hgb) seviyesinin olması gerekenden daha düşük olduğu anlamına gelir. Hemoglobin, vücudunuzdaki tüm hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücresinin (RBC) parçasıdır. Yeterli kırmızı kan hücresi olmadığında, vücut yeterince oksijen alamaz.
Anemi, kanser ve kanser tedavisinin sık görülen bir yan etkisidir. Bu özellikle kemoterapi alan kişiler için geçerlidir.
Kanserde anemi sıklığı %40’tır ve tedavi gören bireylerde %90’ı geçebilir. Anemi, hastaların en sık bildirdiği semptom olan yorgunluğa neden olarak yaşam kalitesini etkiler, tedavide gecikmelere yol açabilir.
Kanserle ilişkili anemiye beslenme yetersizlikleri, hemoliz, kan kaybı ve kemoterapi veya radyasyona bağlı miyelosupresyon ( kemik iliği yıkımı) neden olabilir.
Aneminin en yaygın görülen yan etkileri halsizlik ve yorgunluktur.
Diğer belirtirleri ;
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Göğüs ağrısı
- Nefes almada zorluk veya nefes darlığı
- Baş dönmesi veya bayılma
- Cildin, tırnak yataklarının, dudakların, diş etlerinin veya dilin normal renginden soluk veya daha açık renkte olması
- Baş ağrısı
- Odaklanmada zorluk
- Uykusuzluk
- Üşüme
- Kanama sorunları
Kanserli kişilerde yaygın anemi nedenleri şunlardır:
Kemoterapi. Kemoterapi kemik iliğine zarar verebilir. Bu hasar genellikle uzun sürmez ve anemi genellikle kemoterapi bittikten birkaç ay sonra düzelir.
Radyasyon tedavisi. Vücudun geniş bölgelerine radyasyon tedavisi kemik iliğine zarar verebilir. Radyasyon tedavisi pelvis, bacaklar, göğüs veya karın bölgesindeki kemiklere de uygulanabilir.
Bazı kanser türleri. Lösemi, lenfoma ve multipl miyelom kemik iliğine zarar verir. Ayrıca kemiğe veya kemik iliğine nüks eden kanserde anemiye neden olabilir.
Bulantı, kusma ve iştahsızlık. Mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık besin kaybına neden olabilir. Vücudun kırmızı kan hücreleri yapmak için demir, B12 ve folik asite ihtiyacı vardır.
Çok fazla kan kaybı. Ameliyat veya tümör nedeniyle vücutta aşırı kana olması durumunda anemi gelişebilir.
Kanser hastalarında anemi genellikle nedene göre tedavi edilir. Bazen anemi nedeniyle tedavinin ertelenmesi gerekebilir.
Kanser hastalarında anemi tedavisi ;
- Demir tedavisi
- Eğer eksikse B12 veya folik asid tedavisi
- Yaygın olarak kan transfüzyonu olarak bilinen kırmızı kan hücresi transfüzyonu
- Eritropoezi uyarıcı ajanlar (ESA’lar)
- Diğer ilaçlar