İmmunoterapi ve Kanser Aşısı
İmmünoterapi bir tür kanser tedavisidir. Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine saldırma yeteneğini artırarak kanserle savaşmak için vücudun doğal savunmasını sistemini kullanır.
Farklı immünoterapi türleri farklı şekillerde çalışır. Bazı immünoterapi tedavileri, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinin büyümesini durdurmasına veya yavaşlatmasına yardımcı olur. Diğerleri, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini yok etmesine veya kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılmasını durdurmasına yardımcı olur. İmmünoterapi tedavileri tek başına veya diğer kanser tedavileri ile birlikte kullanılabilir.
Birçok immünoterapi türü vardır :
Monoklonal antikorlar ve tümör agnostik tedaviler
Onkolitik virüs tedavisi
T hücre tedavisi
Kanser aşıları
İlacın türü, dozu ve tedavi programı kanserin türünü, boyutunu, yerini ve yayıldığı yer gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
İmmünoterapi yan etkilere neden olabilir, bunların çoğu kansere karşı harekete geçen bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı hücrelere ve dokulara karşı savaştığında ortaya çıkar. Yan etkiler her bireyde farklılık gösterir. Yan etkiler; tedaviden önceki sağlık durumuna , kanserin türüne , ne kadar ilerlemiş olduğuna, alınan immünoterapinin türüne ve dozuna bağlı olarak değişir. Ama genel olarak yan etkilerin kemoterapiye göre daha az olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum sayesinde fayda gören hastalarda daha uzun süreli kullanma imkanı bulunmaktadır.
Kanser Aşısı Nedir?
Tedavi amaçlı geliştirilen kanser aşıları, kanser hücresine karşı güçlü bir bağışıklık oluşturarak ya da genetik tekniklerle manipüle edilmiş virüsler ile kanser hücresini öldürmeyi amaçlar.
Kanser tedavisi aşıları, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerini öldürmeyi sağlayan bir tür immünoterapidir.
Kanser aşılarının arkasındaki fikir, kanser hücrelerinin, tümörle ilişkili antijenler adı verilen ve normal hücrelerde bulunmayan veya varsa daha düşük seviyelerde bulunan maddeler içermesidir. Kanser aşıları, bağışıklık sisteminin bu antijenleri tanımayı ve bunlara tepki vermeyi öğrenmesine ve onları içeren kanser hücrelerini yok etmesine yardımcı olabilir.
Kanser tedavisi aşıları üç ana yolla yapılabilir.
Birinci yöntem: Aşı hastanın kendi tümör hücresinden yapılabilir. Bu, kansere özgü özelliklere karşı bir bağışıklık tepkisine neden olacak şekilde özel olarak üretilen aşılardır.
Belirli bir kanser türüne sahip birçok insanın kanser hücrelerinde bulunan tümörle ilişkili antijenlerden yapılabilirler. Böyle bir aşı, kanseri bu antijeni üreten herhangi bir hastada bir bağışıklık tepkisine neden olabilir.
İkinci yöntem : Bir tür bağışıklık hücresi olan hastanın kendi dendritik hücrelerinden yapılabilirler. Dendritik hücre aşıları, bağışıklık sisteminin tümör hücreleri üzerindeki bir antijene yanıt vermesi için uyarır. İlerlemiş prostat kanseri olan bazı erkekleri tedavi etmek için kullanılan sipuleucel-T adlı bir dendritik hücre aşısı onaylanmıştır.
Üçüncü yöntem : Onkolitik virüs tedavisi adı verilen farklı bir kanser tedavisi türü, bazen bir kanser tedavisi aşısı türü olarak tanımlanır. Kanser hücrelerini enfekte eden ve parçalayan ancak normal hücrelere zarar vermeyen bir virüs olan onkolitik bir virüs kullanır.