İmmünoterapi Nedir?
Kanseri önlemek, kontrol altına almak ve ortadan kaldırmak için vücudun kendi bağışıklık sisteminin gücünü kullanan bir kanser tedavisi şeklidir.
Hücreler doğal olarak büyüyüp bölünürken, bu davranış, hücrelerin içindeki genler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilir. Daha fazla büyümeye ihtiyaç kalmadığında, vücuttaki belli sinyaller hücrelere büyümeyi durdurmaları gerektiğinin mesajını verir.
Ancak kanser hücreleri, bu durma sinyallerini görmezden gelmelerine neden olan kusurlar geliştirirler ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlarlar. Kanser hücreleri anormal şekillerde büyürken bağışıklık sistemi kanser hücrelerini tanıyabilir ve yok edebilirler. Ancak bu süreç her zaman başarılı olmaz. Bazen kanser hücreleri, büyümelerine ve metastaz yapmalarına devam etmelerini sağlayan bağışıklık sisteminden kaçmak için yollar geliştirir. Bu nedenle, immünoterapiler, bağışıklık hücrelerinin kanserle mücadele yeteneklerini artırmak veya geliştirmek için tasarlanmıştır.
Son yıllarda immünoterapi, bazı kanser türlerinin tedavisinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Yeni immünoterapi tedavileri test edilmekte, onaylanmakta ve bağışıklık sistemi sayesinde kanseri yenmenin yeni yolları çok hızlı bir şekilde keşfedilmektedir.
İmmünoterapi, bazı kanser türlerinde diğerlerine göre daha etkilidir. Bazı kanser türlerinde tek başına tedavi olarak kullanılırken, diğerleri için farklı tedavi türleriyle örneğin kemoterapi ile birlikte kullanıldığında daha iyi sonuç verir.
İmmünoterapi tedavisinin pek çok çeşidi vardır. Bunlardan bazıları; antikorlar, kanser aşıları, virüsler, kontrol noktası inhibitörleri, sitokinler ve adjuvanlardır. Bazı immünoterapi tedavileri, bağışıklık hücrelerinin kanserle mücadele yeteneklerini geliştirmeyi amaçlar. Farklı kanserleri önlemeye veya tedavi etmeye yönelik birçok immünoterapi tedavisi vardır. İmmunoterapinin etkinliğini artırmak için cerrahi, kemoterapi, radyasyon veya hedefe yönelik tedavilerle birlikte kullanılabilir.
İmmunoterapinin Yan Etkileri Nelerdir ?
Genellikle yan etkilerin kemoterapiden daha az olduğunu söyleyebiliriz. İmmünoterapiye, kemoterapi, radyoterapi gibi geleneksel kanser tedavilerinden farklı yan etkiler görülebilir ve yan etkiler, kullanılan spesifik immünoterapiye bağlı olarak değişebilir. Çoğu durumda, potansiyel yan etkiler erken fark edildiği sürece önlenebilir.
Yaygın yan etkiler arasında cilt reaksiyonları, ağız yaraları, yorgunluk, mide bulantısı, vücut ağrıları, baş ağrıları ve kan basıncındaki değişiklikler sayılabilir.
İmmünoterapi tedavisi ne kadar sürer ?
Kanser immünoterapisi, kanserin uzun süreli kontrolü için olanak sunar.
İmmünoterapi, kanser hücrelerini ayırt edebilmek için bağışıklık sistemini “eğitebilir”. Bu “bağışıklık belleği”, kanserin tekrarlamasına karşı daha uzun süreli ve potansiyel olarak kalıcı koruma sağlayabilir.
Uzun vadeli klinik çalışmalar, kanserde immünoterapi tedavisine verilen faydalı yanıtların kalıcı olabileceğini, yani tedavi tamamlandıktan sonra bile korumanın devam ettiğini göstermiştir.